Jak na zdravou pampeliškovou kávu – kompletní průvodce

Genki premiova bio pampelišková káva mletá


Už jste slyšeli o skvělých benefitech pampeliškového kořene? Tento přírodní poklad nabízí:

  • detoxikaci organismu (ochrana jater),
  • podporu střevní mikroflóry (prebiotikum) a lepší trávení,
  • antioxidační a protizánětlivé účinky,
  • snížení hladiny cukru v krvi.

Zní to skvěle, že? A co když vám řekneme, že můžete tyto benefity získat v podobě lahodné kávy?

Pokud milujete kávu, ale nechcete si kazit spánek kofeinem, máme pro vás řešení. Věděli jste, že za 5 hodin se množství kofeinu v těle sníží jen přibližně na polovinu? Pampelišková káva je skvělou alternativou, která vám umožní vychutnat si svůj oblíbený nápoj i večer, aniž byste se museli obávat nespavosti nebo přemíry kofeinu.

Pampeliškový odvar vs. káva

Pampeliškový odvar (připomínajíci čaj) se dá efektivně užívat povařením 2 lžiček pampeliškového kořene ve 250 ml vody. Takto připravený odvar má však kvůli obsahu hořčin, souborně nazývaných „taraxacin“, pro každého ne velmi zajímavou nahořklou chuť.

Popražením pampeliškového kořene a tedy karamelizací přítomných cukrů však získáme mnohem zajímavější a plnější chuť, kterou navíc můžete doladit podle svého gusta intenzitou pražení, jemností mletí, medem, cukrem nebo smetanou do kávy.

Tak pojďme na to! V Genki jsme pro vás připravili průvodce její přípravou. Není to nic složitého a navíc už samotné pražení je smyslový zážitek pro váš čich.

Správna forma pampeliškového kořene

Pampeliškovou kávu můžeme připravit z jemně řezaného pampeliškového kořene, který se dá přímo použít pro přípravu kávy, nebo hrubě řezaného, který je ale po opražení třeba ještě rozemlít na moučku.

Pražení

Obě formy pampeliškového kořene můžeme připravit pečením v troubě nebo opražením nasucho na pánvi (zde je vhodnější tzv. wok pánev, ve které je promíchání zajištěno pohybem samotné pánve, aby se všechny kousky opražily rovnoměrně, ale určitě poslouží i klasická pánev s vařečkou).

Pro pečení v troubě pampelišku rozprostřeme v tenké vrstvě (cca do 5 mm) na pečící papír.

Genki premiova bio pampelišková káva mletá - peceni v troube

Nebojte se experimentovat s pečením. Silněji upražená pampelišková káva je méně hořká a má hutnější, kakaovou chuť, podobnou silnější tradiční kávě.

Jako hlavní indikátor stupně upražení slouží hlavně barva, kde doporučujeme tmavě karamelovou barvu (viz. obrázek níže – jemně řezaná 15 min, hrubě řezaná 20 min) a taktéž výrazná vůně připomínající pečení brownies. Naopak indikátorem na okamžité ukončení je černá barva a dým – zde už s ukončením pečení opravdu neváhejte.

Genki premiova bio pampelišková káva mletá - barvy

Mletí

Hrubě řezanou pampelišku je třeba po opražení ještě rozemlít mlýnkem na kávu. Vyzkoušeli jsme mnoho mlýnků a můžeme doporučit Bosch TSM, který se nám na bylinkaření osvědčil nejvíce. Jemně řezanou pampelišku můžete použít přímo k přípravě kávy nebo ji také rozemlít na moučku.

Jemným rozemletím na moučku získáte silnou výraznou chuť, dokonalejší extrakci účinných látek do nálevu a navíc se zbavíte větších částeček lógru plovoucích na hladině nápoje.

Genki premiova bio pampelišková káva mletá - barvy a porovnani

Jednoduchá příprava

Z našich pokusů bychom vám pro první přípravu kávy, co se týká jednoduchosti i chuti, doporučili jemně řezaný kořen upéct 15 minut při 180°C v troubě a 1 kávovou lžičku zalít 100 ml vroucí vody.

Nebojte se experimentovat

Způsobů přípravy a možností je nespočet a můžete se inspirovat i přípravou klasické kávy. Můžete přímo zalít „na turka“, nebo ve french pressu, případně v moka konvičce nebo pákovém kávovaru. Kolik lidí, tolik chutí. Do hotového nápoje můžete na zjemnění chuti přidat smetanu do kávy nebo osladit medem nebo cukrem.

Dobrou chuť a pevné zdraví vám přeje tým bylinkového světa Genki.cz 🌱 💚



Literatura
  • Clare B. A.et al.:. The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. J Altern Complement Med. 2009; 15(8): 929-934.
  • Sweeney B. et al.: Evidence-based systematic review of dandelion (Taraxacum officinale) by natural standard research collaboration. J Herb Pharmacother. 2005; 5(1): 79-93.
  • González-Castejón M. et al.: Diverse biological activities of dandelion. Nutr Rev. 2012; 70(9): 534-547.

Úspěšně přidáno do košíku!

Podívat se do košíku